Coronavirus levert schoonmaakbedrijven extra omzet op

Handzeep op rantsoen, schoonmaakbedrijven die extra schoonmaakbeurten krijgen toebedeeld en handgels die niet meer zijn aan te slepen. Het coronavirus houdt schoonmaakbedrijven, groothandels en hun opdrachtgevers flink bezig. Een rondje langs de velden.

Door Ronald Bruins

Schoonmaakbedrijven maken melding van extra omzet omdat er meer schoonmaakbeurten door opdrachtgevers worden aangevraagd. Die extra schoonmaakbeurten moeten dan vooral gebeuren bij zogeheten touch points. Van deurbellen en schakelaars tot aan trapleuningen en deurklinken. Daarnaast komen er veel meer vragen over hygiëne binnen en stellen schoonmaakbedrijven desinfectiemiddelen en handgels ter beschikking. Zodanig dat menig schoonmaakbedrijf een keuze moet maken om zijn vaste klanten eerst te helpen. Want er komen zelfs belletjes binnen van nog niet bekende klanten. Schoonmaakbedrijven sturen daarnaast protocollen naar hun klanten en hun medewerkers, vooral over handhygiëne. Daarbij sluiten ze vaak aan bij de informatie van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Een van de schoonmaakondernemers die veel merkt van de drukte, is Elbert-Jan Hesse.

Eerst handgels voor eigen klanten

Een van de schoonmaakondernemers die veel merkt van de drukte, is Elbert-Jan Hesse, directeur van schoonmaakbedrijf Novon uit Zwolle. “We krijgen veel vragen binnen. Hebben we een protocol dat klanten kunnen gebruiken? Wanneer moet je alcoholgel gebruiken? Voor al dat soort vragen hebben we een expert beschikbaar gesteld die al die vragen kan beantwoorden. Daarnaast komen er vragen binnen voor extra schoonmaakbeurten. Dat betekent bijvoorbeeld dat schoonmakers een kwartier extra gebruiken voor touch points. Ook krijgen we, zelfs van volstrekt vreemden, vragen om handgels te leveren. Maar die hebben we eerst voor onze eigen klanten beschikbaar gesteld.”

Handgels niet per se nodig

Die handgels zijn trouwens niet eens per se nodig, zo stellen meerdere deskundigen. Zeep en water werkt minstens even goed. Er is geen reden om zo’n alcoholgel te gebruiken, tenzij je natuurlijk niet in de buurt bent van water. Als je toch alcoholgel in huis wil halen, moet je goed letten op de samenstelling. In sommige ziekenhuizen wordt bijvoorbeeld gewerkt met gels die voor 70 procent ethanol bevatten. De ene antibacteriële handgel is namelijk de andere niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus weggesmeten geld. Om van het valse gevoel van veiligheid nog maar te zwijgen. Wie elk risico wil uitsluiten, kan de tip gebruiken om geen handen meer te geven, maar ook om met de handen niet aan de neus, ogen of mond te zitten.

oldoende gel over volledig handoppervlakte

Een handgel kan handig zijn, als je niet de mogelijkheid hebt om je handen te wassen. “Handzeep werkt net zo goed, maar dit komt ook tegemoet aan de wens om gemakkelijk de handen te kunnen reinigen”, stelt Hesse. Wie de gel toch wil gebruiken, doet er goed aan om voldoende gel te nemen en die goed in te wrijven over de volledige oppervlakte van je handen. De gel heeft ongeveer 30 seconden nodig om op te drogen, dat is ook de tijd die nodig is om bacteriën te doden. Het heeft dus geen zin om je handen vroeger af te drogen of ze nadien te wassen.


Melding van het uitverkopen van handgels

Marco Vegers, werkzaam bij leverancier Wecovi: “We krijgen heel veel meer vragen.”

Meerdere groothandels maken melding van het uitverkopen van handgels. Marco Vegers, werkzaam bij leverancier Wecovi: “We krijgen heel veel meer vragen. Over wat te doen met het afnemen van contactpunten zoals deurklinken, schakelaars, computers en bureaus. Ook vraagt men zich af of je als schoonmaakbedrijf een extra sanitairronde moet lopen.” Verder is er veel vraag naar desinfectie foam spray, wipes en single use microvezel. “En er zijn veel schoonmaakbedrijven die extra uren mogen inzetten.”

De hoofdprijs vragen

Schoonmaakondernemer Hesse hekelt het feit dat sommige aanbieders van handgels de hoofdprijs vragen. “Ik snap wel dat je ook de uren rekent om de handgels langs te komen brengen, maar sommige partijen stellen woekerprijzen voor. Dat vind ik schandalig misbruik maken van de situatie.” Hesse merkt dat SARS en vooral de Mexicaanse griep nog wel in het geheugen bij klanten zitten. “Dat maakt ook dat tachtig procent wel iets van een protocol heeft liggen, de overige twintig procent proberen we te helpen.” Volgens de schoonmaakondernemer kunnen we niet helemaal zeggen dat er niets aan de hand is. “Als landen, regio’s en gebieden sluiten, is er meer aan de hand dan bij een gewone griep. Al hoewel de preventieve tegenmaatregelen natuurlijk lijken op die van bij een griepuitbraak die we jaarlijks hebben.”

Nuchter blijven

Het onderdeel Zorg van schoonmaakbedrijf Gom zegt dat het coronavirus haar ook niet onberoerd laat. De businessunit maakt elke dag schoon in instellingen waar risicogroepen verblijven. Directeur Simone van de Velde: “Tot rigoureuze aanpassingen in het schoonmaakprotocol heeft het virus echter tot nu toe nog niet geleid. Ik herken de bezorgdheid bij veel opdrachtgevers, maar we moeten nuchter blijven. Als er iets gebeurt in een ziekenhuis of instelling, dan zijn we erop voorbereid. Maar laten we elkaar vooral niet gek maken. Ik was gisteren bij een klant die meteen zei: ‘Handen geven doen we niet hoor!’ We merken ook andere paniekreacties, zoals alleen maar werken met handschoenen aan, waardoor men juist de handen niet meer wast en men met vuile handschoenen contaminatie in de hand werkt. Juist dan, zijn we allerlei dingen aan het doen die tot schijnveiligheid leiden.”

Readmore: wegwerp mondkapjes


Nhận xét

Bài đăng phổ biến từ blog này

YOU DON’T NEED DATA SCIENCE STAFF TO BUILD YOUR MACHINE LEARNING INFRASTRUCTURE

HOW HEADS OF DATA CAN JUMPSTART MACHINE LEARNING WITHOUT HIRING

Tips voor handen wassen en mondkapjes dragen