Schoonmaakbedrijf in opspraak na melding illegale arbeid in ziekenhuis

Illegale arbeiders zouden onder erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken in de kruipruimtes van het AMC ziekenhuis in Amsterdam. Het zou gaan om schoonmakers van TS Almere, zo meldt het Algemeen Dagblad op zaterdag. De arbeidsinspectie SZW kreeg het afgelopen jaar 1.817 klachten over illegale arbeid en noemt de krappe arbeidsmarkt als één van de oorzaken.

Schoonmakers werkten onder zware omstandigheden in stoffige kruipruimtes

De schoonmakers in het AMC in Amsterdam zouden volgens het Algemeen Dagblad met een pasje van hun baas besloten ruimtes binnen zijn gekomen en kregen de nadrukkelijke opdracht met niemand te praten. Ze werkten daar onder zware omstandigheden in stoffige kruipruimtes zonder de juiste veiligheidsmaatregelen zoals mondkapjes of beschermende kleding.

Onderzoekers Delft: 'Mondmaskers tot vijf keer te reinigen ...

Uiteindelijk werden de misstanden door één van de schoonmakers aan de kaak gesteld. Het UMC, waaronder het AMC valt, laat in het AD weten dat de samenwerking tussen het schoonmaakbedrijf en het ziekenhuis inmiddels is opgezegd. “Het schoonmaakbedrijf heeft ons actief misleid door met niet aangemelde medewerkers te werken en dat is helaas gelukt.” Een advocaat van TS Almere gaf in de krant te kennen dat zij zich niet herkennen in de beschuldigingen.

In de schoonmaakbranche sprake van structurele misstanden

Illegale arbeid is een groot probleem en ook in de schoonmaak komt het voor. Volgens de arbeidsinspectie werkt de krappe arbeidsmarkt onder meer uitbuiting, schijnconstructies en andere oneerlijke praktijken in de hand. In de schoonmaakbranche is er volgens de Inspectie SZW zelfs sprake van structurele misstanden als het gaat om eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden. De Inspectie noemt onder meer onderbetaling, illegale arbeid, belastingfraude, schijnconstructies en overschrijding van de arbeidstijden als voorbeelden die in de schoonmaaksector spelen.

Readmore: Coronavirus aangemerkt als A-ziekte in Nederland

Nhận xét

Bài đăng phổ biến từ blog này

HOW HEADS OF DATA CAN JUMPSTART MACHINE LEARNING WITHOUT HIRING

YOU DON’T NEED DATA SCIENCE STAFF TO BUILD YOUR MACHINE LEARNING INFRASTRUCTURE

Tips voor handen wassen en mondkapjes dragen